Razowiec z pastą śledziowo-jajeczną
Pieczenie chleba to nasze nowe, narodowe hobby. Namawiamy was na razowiec i podpowiadamy, z czym najlepiej smakuje!

Składniki
na chleb razowy
- 425 g gęstego zakwasu (można go nastawić samemu ok. 7 dni wcześniej)
- 175 ml ciemnego piwa karmelowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 7 g soli morskiej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
na pastę śledziowo-jajeczną
- 4 filety śledziowe
- 4 jajka na twardo
- 1 małe jabłko
- 1 por lub kilka młodych porów
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotuj chleb: 1. Wymieszaj zakwas, piwo, syrop klonowy, sól i 50 ml wody. Wsyp mąkę i drożdże.
2. Wymieszaj i odstaw pod ściereczką na 1 godzinę. Ponownie wymieszaj, przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch chleba także posyp otrębami lub mąką.
3. Ostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut. Włącz termoobieg na 15 minut, wyłącz i piecz jeszcze ok. pół godziny.
Przygotuj pastę: 1. Śledzie opłucz, osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Jajka i jabłko obierz i posiekaj.
2. Pora pokrój w talarki, sparz, a następnie pokrój w kosteczkę. Całość wymieszaj z osączoną kukurydzą. Majonez połącz ze śmietaną i dodaj do reszty. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Zobacz także: