Razowiec z pastą śledziowo-jajeczną
Pieczenie chleba to nasze nowe, narodowe hobby. Namawiamy was na razowiec i podpowiadamy, z czym najlepiej smakuje!
Przygotuj chleb: 1. Wymieszaj zakwas, piwo, syrop klonowy, sól i 50 ml wody. Wsyp mąkę i drożdże.
2. Wymieszaj i odstaw pod ściereczką na 1 godzinę. Ponownie wymieszaj, przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch chleba także posyp otrębami lub mąką.
3. Ostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut. Włącz termoobieg na 15 minut, wyłącz i piecz jeszcze ok. pół godziny.
Przygotuj pastę: 1. Śledzie opłucz, osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Jajka i jabłko obierz i posiekaj.
2. Pora pokrój w talarki, sparz, a następnie pokrój w kosteczkę. Całość wymieszaj z osączoną kukurydzą. Majonez połącz ze śmietaną i dodaj do reszty. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Zobacz także: