Reklama

Razowiec z pastą śledziowo-jajeczną

Pieczenie chleba to nasze nowe, narodowe hobby. Namawiamy was na razowiec i podpowiadamy, z czym najlepiej smakuje!

Składniki na chleb razowy

  • 425 g gęstego zakwasu (można go nastawić samemu ok. 7 dni wcześniej)
  • 175 ml ciemnego piwa karmelowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 7 g soli morskiej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Składniki na pastę śledziowo-jajeczną

  • 4 filety śledziowe
  • 4 jajka na twardo
  • 1 małe jabłko
  • 1 por lub kilka młodych porów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotuj chleb: 1. Wymieszaj zakwas, piwo, syrop klonowy, sól i 50 ml wody. Wsyp mąkę i drożdże. 

2. Wymieszaj i odstaw pod ściereczką na 1 godzinę. Ponownie wymieszaj, przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch chleba także posyp otrębami lub mąką. 

3. Ostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut. Włącz termoobieg na 15 minut, wyłącz i piecz jeszcze ok. pół godziny. 

Przygotuj pastę: 1. Śledzie opłucz, osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Jajka i jabłko obierz i posiekaj. 

Reklama

2. Pora pokrój w talarki, sparz, a następnie pokrój w kosteczkę. Całość wymieszaj z osączoną kukurydzą. Majonez połącz ze śmietaną i dodaj do reszty. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy