Reklama

Risotto dyniowe

Dynia jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Przygotujesz z niej wiele fantastycznych potraw.

Składniki

  • 1 cebula
  • 200 g dyni
  • 150 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj połowę dyni. Smaż ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż ok. 3 min. Wlej wino i duś, aż płyn odparuje. 

2. Wlej 1/3 gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Po ok. 10 min dodaj pozostałą dynię i gotuj jeszcze 5-7 min. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie powinien być rozgotowany. Dopraw.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy