Risotto dyniowe
Dynia jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Przygotujesz z niej wiele fantastycznych potraw.
Składniki
- 1 cebula
- 200 g dyni
- 150 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 700 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj połowę dyni. Smaż ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż ok. 3 min. Wlej wino i duś, aż płyn odparuje.
2. Wlej 1/3 gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Po ok. 10 min dodaj pozostałą dynię i gotuj jeszcze 5-7 min. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie powinien być rozgotowany. Dopraw.
Zobacz także: