Risotto z grzybami i parmezanem
Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszne risotto.
Składniki
- 200 g podgrzybków, borowików lub maślaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kostki masła
- 200 g ryżu arborio
- 80 ml białego wina
- 2 łyżki listków tymianku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzej połowę masła. Podsmaż na nim przez 3 minuty cebulę i czosnek.
2. Wsyp ryż i smaż jeszcze około 3 minut, aż zrobi się szklisty. Wlej połowę bulionu. Przykryj i duś, dolewając stopniowo resztę płynu.
3. Oczyść grzyby i pokrój je na kawałki. Dodaj do ryżu razem z winem. Duś, aż wszystko będzie miękkie. Następnie dołóż resztę masła, parmezan i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Zobacz także: