Reklama

Risotto z grzybami i parmezanem

Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszne risotto.

Składniki

  • 200 g podgrzybków, borowików lub maślaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g ryżu arborio
  • 80 ml białego wina
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzej połowę masła. Podsmaż na nim przez 3 minuty cebulę i czosnek. 

2. Wsyp ryż i smaż jeszcze około 3 minut, aż zrobi się szklisty. Wlej połowę bulionu. Przykryj i duś, dolewając stopniowo resztę płynu. 

3. Oczyść grzyby i pokrój je na kawałki. Dodaj do ryżu razem z winem. Duś, aż wszystko będzie miękkie. Następnie dołóż resztę masła, parmezan i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy