Reklama

Rogaliki serowe

Składniki na 30 sztuk

  • 200 g masła
  • 250 g zmielonego białego sera
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajo
  • dżem np. z czarnej porzeczki, malinowy lub truskawkowy

Mąkę przesiewam. Ścieram do niej na tarce masło i mieszam. Następnie dodaję ser i proszek do pieczenia, mieszam i wyrabiam, by składniki się połączyły. Powstałe ciasto zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowuję i i wycinam około 30 niedużych trójkątów. Na każdy wykładam wybrany dżem i zwijam, zaczynając od szerszego końca, nadając im kształt rogalików.

Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam na niej rogaliki i wierzch każdego smaruję rozkłóconym jajem. Piekę 15-20 minut w 180ºC, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Studzę i podaję.

Reklama

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy