Rogaliki z nadzieniem
Rogaliki będą wyjątkowo pyszne, jeśli do powideł dodasz kilka kropli śliwowicy (wtedy tylko dla dorosłych!) albo obrane ze skórek posiekane orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier zwykły i waniliowy, wlać podgrzane mleko, zasypać mąką, przykryć czystą, bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do zaczynu dodać miękkie masło, żółtka i jajko.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, podsypać lekko mąką.
Z ciasta odrywać równe kawałki, formować kule, rozwałkowywać na okrągłe placki o średnicy 15 cm, każdy podzielić na osiem trójkątów. Na nie wyłożyć porcję powideł (ok. 1 łyżeczka), zwinąć w rulon, boki można zagiąć pod spód.
Gotowe rogaliki rozłożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko ubitym białkiem. Piec do zrumienienia, ok. 20 min w temp. 190ºC. Po upieczeniu wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju albo puszce.
Zobacz także: