Rolada makowa w lukrze
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć słodkich wypieków. Te, które polecamy, zadowolą największych łasuchów.
Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Roztop w rondelku 80 g masła i przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem i ziarenkami wanilii. Do drugiej miski przesiej mąkę. Zrób wgłębienie. Włóż rozczyn drożdżowy. Dodaj utarte żółtka i przestudzone masło. Wyrób gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw. Mak sparz wrzątkiem na sicie i osącz. Przełóż do rondelka, zalej 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj na wolnym ogniu dotąd, aż mak można będzie rozetrzeć w palcach. Odcedź go na sicie. Po wystudzeniu 3-krotnie zmiel w maszynce. Namoczone rodzynki osącz. Orzechy drobno posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj na kogel-mogel i wmieszaj do maku. Dodaj 100 g rozpuszczonego masła, rodzynki, orzechy i likier. Wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozłóż na nim masę makową. Wyrównaj wierzch, a potem ostrożnie zwiń w rulon. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Cukier puder utrzyj z wodą i sokiem cytrynowym na gładki lukier. Polej nim roladę. Udekoruj rodzynkami i grubo pokrojonymi orzechami.