Rolada omletowa z łososiem
Łososiową roladę możemy podać jako przystawkę albo na śniadanie.
Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 100 ml mleka, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, ok. 1 łyżki oleju, 250 g serka śmietankowego, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku, 200 g plastrów wędzonego łososia.
Jajka rozbić do miski. Wlać mleko i zmiksować. Wymieszać z 3 łyżkami posiekanego szczypiorku. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię lekko posmarować olejem, rozgrzać go i z jajecznej masy kolejno smażyć 4 omlety. Wyłożyć je na papier do pieczenia, aby utworzyły płat.
Serek połączyć z posiekanym koperkiem i resztą szczypiorku. Czosnek obrać, utrzeć z solą i dołożyć do serka. Doprawić pieprzem. Farsz rozsmarować na płacie z omletów i przykryć plasterkami wędzonego łososia. Za pomocą papieru do pieczenia zwinąć, tworząc roladę. Dodatkowo owinąć folią aluminiową.
Roladę wstawić do lodówki, żeby stężała (najlepiej na całą noc). Pokroić w plastry i podawać jako przystawkę.