Reklama

Reklama

Rolada z kremem

Czas przyrządzenia: 30 minut

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 limonka

Składniki ponadto

  • 1 duże opakowanie cukru
  • wanilinowego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g miękkiego masła
  • 250 g malin

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Z limonki wyciśnij sok. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj sok z limonki oraz suche składniki. Delikatnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż  papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.

 2. Czekoladę posiekaj. W rondelku podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia, wsyp czekoladę, dodaj masło, wymieszaj, by składniki się połączyły. Masę wstaw do lodówki, by lekko zgęstniała. 

3. Ciasto posmaruj połową kremu czekoladowego, na środku ułóż 2/3 malin. Zwiń formując roladę. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: rolada | rolada czekoladowa | przepisy | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy