Rolada z kremem
1. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Z limonki wyciśnij sok. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj sok z limonki oraz suche składniki. Delikatnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
2. Czekoladę posiekaj. W rondelku podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia, wsyp czekoladę, dodaj masło, wymieszaj, by składniki się połączyły. Masę wstaw do lodówki, by lekko zgęstniała.
3. Ciasto posmaruj połową kremu czekoladowego, na środku ułóż 2/3 malin. Zwiń formując roladę. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.
Zobacz także: