Rolada z kremem
Porcja słodkości, która równie dobrze smakuje jak wygląda, podwójnie cieszy nasze zmysły.

Składniki
na biszkopt
- 5 jajek
- po 120 g cukru i mąki
- 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
na krem
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 400 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
- 200 g truskawek i borówek
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Wrzuć żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko do połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt 20 minut w temp. 180°C.
2. Na blacie rozłóż ściereczkę, oprósz ją cukrem pudrem, ułóż na niej biszkopt papierem do góry. Zdejmij go i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką. Odłóż na 15 min w chłodne miejsce.
3. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Przełóż połowę kremu na rozwinięte ciasto, dodaj pokrojone owoce. Ponownie zroluj, owiń ścierką i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałym kremem, truskawkami i borówkami oraz wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: