Rolada z kremem śmietankowym
Jeśli lubisz łączyć to, co pyszne i słodkie, z tym, co zdrowe, rozpływający się w ustach deser jest właśnie dla Ciebie!
Sposób przygotowania:
1. Żółtka połącz z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
2. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj z masą żółtkową. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz. Wylej ciasto do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Ciasto wyjmij z formy, odwracając ją do góry dnem. Zdejmij papier i od razu je zroluj. Wystudź.
4. Żelatynę namocz w dwóch łyżkach zimnej wody.
5. Zimną śmietanę ubij z cukrem. Żelatynę podgrzej, rozpuść i wymieszaj z jogurtem i ubitą śmietaną. Do kremu dodaj maliny.
6. Roladę rozwiń i posmaruj kremem. Ponownie zwiń.
Zobacz także: