Reklama

Reklama

Rolada z kremem śmietankowym

Jeśli lubisz łączyć to, co pyszne i słodkie, z tym, co zdrowe, rozpływający się w ustach deser jest właśnie dla Ciebie!

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

Składniki na krem

  • 30 dag malin
  • szklanka śmietany kremówki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • po 2 łyżki cukru pudru i cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Żółtka połącz z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. 

2. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj z masą żółtkową. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz. Wylej ciasto do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Ciasto wyjmij z formy, odwracając ją do góry dnem. Zdejmij papier i od razu je zroluj. Wystudź. 

4. Żelatynę namocz w dwóch łyżkach zimnej wody. 

5. Zimną śmietanę ubij z cukrem. Żelatynę podgrzej, rozpuść i wymieszaj z jogurtem i ubitą śmietaną. Do kremu dodaj maliny. 

Reklama

6. Roladę rozwiń i posmaruj kremem. Ponownie zwiń. 

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL