Rolada z mięsem mielonym
Przed pieczeniem albo duszeniem schab musi mieć temperaturę pokojową. Inaczej soki wypłyną zbyt szybko a mięso stanie się suche i twarde. Małe kawałki schabu wyjmij z lodówki 20-30 min wcześniej, a duże – ok. 1,5 godz. wcześniej.
Sposób przygotowania:
1. Jogurt wymieszaj z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżeczką soli i miodem. Mięso umyj i osusz. Ostrym nożem przetnij tak, aby otrzymać duży płat. Przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj przygotowaną marynatą. Zwiń w roladę, włóż do lodówki.
2. Umyte i osuszone pieczarki pokrój w kostkę. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Do mięsa mielonego dodaj pieczarki, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz paprykę. Wymieszaj i dopraw.
3. Schab rozwiń, wyłóż farsz. Zwiń formując roladę. Obwiąż bawełnianą nicią. Włóż do żaroodpornego naczynia i przykryj. Piecz 30-35 min w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze 30-40 minut