Reklama

Rolada z mięsem mielonym

Przed pieczeniem albo duszeniem schab musi mieć temperaturę pokojową. Inaczej soki wypłyną zbyt szybko a mięso stanie się suche i twarde. Małe kawałki schabu wyjmij z lodówki 20-30 min wcześniej, a duże – ok. 1,5 godz. wcześniej.

Składniki

  • ok. 1,30 kg schabu
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jogurt wymieszaj z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżeczką soli i miodem. Mięso umyj i osusz. Ostrym nożem przetnij tak, aby otrzymać duży płat. Przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj przygotowaną marynatą. Zwiń w roladę, włóż do lodówki. 

2. Umyte i osuszone pieczarki pokrój w kostkę. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Do mięsa mielonego dodaj pieczarki, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz paprykę. Wymieszaj i dopraw. 

3. Schab rozwiń, wyłóż farsz. Zwiń formując roladę. Obwiąż bawełnianą nicią. Włóż do żaroodpornego naczynia i przykryj. Piecz 30-35 min w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze 30-40 minut

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy