Roladki w sosie pomidorowym

Składniki
- 50 g suszonych pomidorów
- 125 g mozzarelli
- 8 cienkich (po 80 g) sznycli schabowych
- 1 łyżka bazyliowego pesto ze słoiczka
- 4 łyżki oleju
- 300 g grubego makaronu, np. tagliatelle
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g pomidorów z puszki (w kawałkach)
- 1/8 l bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżeczka ziół do dań włoskich
- sól
- pieprz
- bazylia do dekoracji
1. Pomidory suszone pokroić na drobne kawałki. Mozzarellę osączyć i grubo zetrzeć na tarce. Sznycle opłukać, wytrzeć do sucha, posypać solą i pieprzem, z jednej strony posmarować pesto. Na tym rozłożyć startą mozzarellę i suszone pomidory. Zwinąć w roladki. 2. Roladki smażyć 10 minut na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Często obracać. Makaron wrzucić na posolony wrzątek. Ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na pozostałym oleju. Dodać bulion warzywny oraz pomidory w kawałkach (z puszki). Dusić około 5 minut. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami do dań włoskich. 4. Makaron odcedzić. Mięso podawać z przygotowanym sosem oraz makaronem. Danie udekorować listkami bazylii.
Zobacz także: