Roladki wołowe
Składniki
na 8 sztuk
- 8 plastrów wołowiny
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 grube plastry wędzonego boczku
- 2 cebule
- 8 łyżeczek musztardy,np. sarepskiej lub Dijon
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 500-700 ml bulionu warzywnego
- 300 g pieczarek
- olej, sól, pieprz
>>>Jak przygotować to danie - znajdziesz na kolejnej stronie<<<
Przygotowanie:
1. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w ćwiartki a boczek w słupki. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Połowę cebuli pokrój w talarki, pozostałą drobno posiekaj.
2. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Plastry mięsa posmaruj musztardą. Rozłóż boczek, ogórki i talarki cebuli. Zwiń formując roladki. Zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż roladki, obsmaż na rumiano z każdej strony. Włóż do garnka z bulionem.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Włóż do garnka z mięsem. Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem ok. 60 min. Dopraw do smaku.
Zobacz również: