Reklama

Roladki wołowe

Składniki na 8 sztuk

  • 8 plastrów wołowiny
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 8 łyżeczek musztardy,np. sarepskiej lub Dijon
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 300 g pieczarek
  • olej, sól, pieprz

>>>Jak przygotować to danie - znajdziesz na kolejnej stronie<<<

Przygotowanie:

1. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w ćwiartki a boczek w słupki. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Połowę cebuli pokrój w talarki, pozostałą drobno posiekaj.

2. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Plastry mięsa posmaruj musztardą. Rozłóż boczek, ogórki i talarki cebuli. Zwiń formując roladki. Zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż roladki, obsmaż na rumiano z każdej strony. Włóż do garnka z bulionem.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Włóż do garnka z mięsem. Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem ok. 60 min. Dopraw do smaku.

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy