Roladki wołowe
Zawijane mięso z nadzieniem idealnie sprawdzi się podczas uroczystego obiadu.
Składniki
- 8 plastrów wołowiny (np. z udźca, ligawy, polędwicy),
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe,
- 2 grube plastry wędzonego boczku,
- 8 łyżeczek musztardy np. sarepskiej lub dijon,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 2 listki laurowe,
- po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- 1/2 l bulionu warzywnego,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w ćwiartki a boczek w słupki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w paski. Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy.
Rozłóż boczek oraz ogórki, zwiń formując roladki. Każdą owiń bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Roladki obtocz w mące. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony.
Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć włóż przesmażone roladki. Zmniejsz ogień, duś 60-90 minut. Na 30 min przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy oraz paski papryki. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby sos był zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawaj z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Zobacz także: