Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym
Wymarzone warzywo do faszerowania i zapiekania. Wybornie smakuje prosto z grilla, a także w smakowitym sosie pomidorowym.
Składniki
- 2 bakłażany
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 puszki krojonych pomidorów
- garść poszatkowanej bazylii
- 200 g fety lub sera owczego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę pokrój w kosteczkę. W rondlu rozgrzej olej. Włóż cebulę, czosnek i papryczkę. Smaż kilka minut. Dodaj pomidory i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 20 minut.
2. Bakłażan pokrój wzdłuż w plastry. Oprósz solą. Zgrilluj na grillowej patelni. Na plastrach bakłażana rozłóż pokruszoną fetę (trochę odłóż). Zwiń w roladki. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż roladki. Polej resztą sosu. Posyp odłożoną fetą. Piecz 15-20 minut w 180°C.