Reklama

Roladki z bakłażana z serem feta

I kaszą jaglaną.


Składniki dla: 4

Składniki

  • średniej wielkości bakłażan
  • nieduża cebula
  • 250 g mrożonego groszku
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g sera typu feta
  • jogurt typu greckiego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • łagodna czerwona papryka w proszku
  • olej

1. Obraną cebulę drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jaglaną, solimy, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka.

2. Groszek rozmrażamy na sitku. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki, łączymy ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem, mieszamy.

3. Umyty bakłażan kroimy wzdłuż, na cienkie plastry. Na każdy wykładamy porcję sera, zwijamy i przewiązujemy nitką, aby się nie rozpadł. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron 4-5 minut.

Reklama

4. 10 minut przed końcem gotowania kaszy jaglanej dodajemy groszek, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Kaszę z groszkiem wykładamy na talerze, na każdym umieszczamy dwie roladki. Dodajemy łyżkę jogurtu i posypujemy papryką.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy