1. Obraną cebulę drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jaglaną, solimy, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka.
2. Groszek rozmrażamy na sitku. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki, łączymy ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem, mieszamy.
3. Umyty bakłażan kroimy wzdłuż, na cienkie plastry. Na każdy wykładamy porcję sera, zwijamy i przewiązujemy nitką, aby się nie rozpadł. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron 4-5 minut.
4. 10 minut przed końcem gotowania kaszy jaglanej dodajemy groszek, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Kaszę z groszkiem wykładamy na talerze, na każdym umieszczamy dwie roladki. Dodajemy łyżkę jogurtu i posypujemy papryką.