Reklama

Roladki z kluskami i zasmażanymi buraczkami

Składniki na raladkę

  • 500 g rostbefu wołowego
  • 100 g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 płaskie łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 750 ml wody
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Składniki na kluski śląskie

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Składniki na buraczki zasmażane

  • 1 kg ugotowanych buraków
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 cebule
  • masło
  • sól i pieprz

1. Mięso umyj, pokrój w plastry  i cienko rozbij. Posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem.

2. Cebulę obierz i pokrój w pióra.

3. Boczek i ogórki pokrój w paski  o długości około 5 cm.

4. Ułóż cebulę, boczek i ogórki  na plastrach wołowiny.

5. Boki mięsa zawiń do środka  i każdy plaster ciasno zroluj.  Zepnij wykałaczkami. 

6. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące, ułóż na patelni  i smaż, aż się dobrze zarumienią.

7. Wlej zagotowaną wodę, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.  Duś do miękkości, około godziny.

Reklama

8. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i wyrób z mąką.

9. Zagotuj osoloną wodę. Odrywaj z ciasta małe kulki, spłaszczaj je dłonią i rób w każdej małe wgłębienie. Wrzucaj kluski do wrzątku,  a gdy wypłyną, gotuj jeszcze minutę. Wyłów je łyżką cedzakową.

10. Buraki zetrzyj na tarce, dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę, cukier i przyprawy.  Podsmaż na maśle. Smacznego!


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy