Roladki z kluskami i zasmażanymi buraczkami
Składniki
na raladkę
- 500 g rostbefu wołowego
- 100 g surowego boczku
- 1 duża cebula
- 2 ogórki kiszone
- 4 płaskie łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 750 ml wody
- olej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
na kluski śląskie
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- sól
na buraczki zasmażane
- 1 kg ugotowanych buraków
- sok z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 cebule
- masło
- sól i pieprz
1. Mięso umyj, pokrój w plastry i cienko rozbij. Posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem.
2. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
3. Boczek i ogórki pokrój w paski o długości około 5 cm.
4. Ułóż cebulę, boczek i ogórki na plastrach wołowiny.
5. Boki mięsa zawiń do środka i każdy plaster ciasno zroluj. Zepnij wykałaczkami.
6. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące, ułóż na patelni i smaż, aż się dobrze zarumienią.
7. Wlej zagotowaną wodę, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Duś do miękkości, około godziny.
8. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i wyrób z mąką.
9. Zagotuj osoloną wodę. Odrywaj z ciasta małe kulki, spłaszczaj je dłonią i rób w każdej małe wgłębienie. Wrzucaj kluski do wrzątku, a gdy wypłyną, gotuj jeszcze minutę. Wyłów je łyżką cedzakową.
10. Buraki zetrzyj na tarce, dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę, cukier i przyprawy. Podsmaż na maśle. Smacznego!