Roladki z kluskami i zasmażanymi buraczkami
1. Mięso umyj, pokrój w plastry i cienko rozbij. Posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem.
2. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
3. Boczek i ogórki pokrój w paski o długości około 5 cm.
4. Ułóż cebulę, boczek i ogórki na plastrach wołowiny.
5. Boki mięsa zawiń do środka i każdy plaster ciasno zroluj. Zepnij wykałaczkami.
6. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące, ułóż na patelni i smaż, aż się dobrze zarumienią.
7. Wlej zagotowaną wodę, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Duś do miękkości, około godziny.
8. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i wyrób z mąką.
9. Zagotuj osoloną wodę. Odrywaj z ciasta małe kulki, spłaszczaj je dłonią i rób w każdej małe wgłębienie. Wrzucaj kluski do wrzątku, a gdy wypłyną, gotuj jeszcze minutę. Wyłów je łyżką cedzakową.
10. Buraki zetrzyj na tarce, dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę, cukier i przyprawy. Podsmaż na maśle. Smacznego!