Reklama

Roladki z kurczaka duszone w białym winie

Radicchio ma ciekawy smak z wyczuwalną nutą goryczki. Doskonale nadaje się do faszerowania oraz zapiekania.

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 8 liści cykorii radicchio
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól
  • mąka do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Filety umyj i osusz. Delikatnie rozbij. Oprósz solą. Na każdym płacie ułóż po 2 liście radicchio. Zroluj. Zepnij wykałaczką. Oprósz mąką. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż obrany ząbek czosnku, laurowy listek i gałązkę tymianku. Zrumień czosnek i wyjmij go. 

3. Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej ją. Włóż roladki. Obsmaż je szybko z obu stron. Wlej wino. Zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż alkohol odparuje, a roladki ładnie się zrumienią.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy