Reklama

Rosół z kurczaka i wołowiny

Nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki dla: 8

Składniki

  • 1 kurczak
  • 25 dag szpondru
  • 8 marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, koperek


1. Warzywa umyć, obrać, opłukać. Cebule przekroić i opalić nad ogniem. Mięso opłukać.

2. Do dużego garnka włożyć warzywa i mięso. Wlać 3 l zimnej wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i 1/2 łyżki soli. Garnek postawić na ogniu, zagotować, zebrać łyżką pianę, która wytworzy się na powierzchni. Zmniejszyć płomień, garnek przykryć pokrywką, gotować minimum 60 min.

3. Gdy mięso będzie miękkie, rosół jest gotowy. Mięso wyjąć, pokroić na porcje włożyć do każdego talerza. Marchew wyłowić, pokroić w ozdobne plasterki, wrzucić z powrotem do rosołu. Podawać gorący z kluskami, posypać koperkiem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy