Rosołu z takim dodatkiem jeszcze nie jedliście
Składniki
na osiem porcji
- 1 kurczak (ok. 1,3 kg)
- 3 marchewki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 30 dag mrożonego groszku
- 1 cebula
- 40 dag makaronu kolanka
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- sól
- 1/2 pęczka natki pietruszki
1. Włoszczyznę i marchew obrać, opłukać, zalać 4 litrami wody. Kurczaka umyć, włożyć do garnka. Dodać umytą, opaloną nad palnikiem cebulę, liście laurowe, pieprz ziarnisty i łyżeczkę soli. Gotować ok. 90 min.
2. Rosół przecedzić. Dodać groszek, gotować 3 minuty. Dołożyć pokrojone marchewki i oddzielone od kości mięso. Podawać z ugotowanym makaronem, posypany listkami natki.