Rosyjskie bliny z łososiem
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 5 dag czerwonego kawioru
- 2 filiżanki letniego mleka
- 12 dag wędzonego łososia
- 2 jajka
- 1 łyżki stopionego masła
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 20 dag mąki gryczanej
- 2 dag drożdży
5-6 osób
Drożdże rozprowadzić w 2 filiżankach letniej wody wymieszanej z filiżanką mleka. Połączyć z 10 dag mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z resztą mleka, masłem, cukrem i solą. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dosypać resztę mąki, wyrobić ciasto. Połączyć z pianą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Ponownie odstawić na 45 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor.
Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je w roztopionym maśle lub w samej śmietanie.