Reklama

Rozgrzewająca cebulowa z grzankami

Kto po powrocie do domu, nie marzy o gorącym posiłku? Zupa, rozgrzeje i pobudzi układ trawienny, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach da poczucie sytości na dłużej.

Składniki

  • 4 cebule
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • szklanka białego wina
  • bagietka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebule pokrój w grubsze plasterki. Następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, aż do uzyskania żółtego koloru. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. 

2. Następnie przełóż do garnka i wlej wino. Gotuj 5 minut i dolej bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

3. W tym czasie bagietkę pokrój na kromki i posyp serem. Zapiecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C, do momentu rozpuszczenia się sera. Zupę przelej do talerzy, włóż po grzance i podawaj na gorąco. 

Reklama

4. Aby była ostrzejsza, możesz dodać do cebuli pół drobno pokrojonej papryczki chili.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy