Rozgrzewająca cebulowa z grzankami
Kto po powrocie do domu, nie marzy o gorącym posiłku? Zupa, rozgrzeje i pobudzi układ trawienny, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach da poczucie sytości na dłużej.
Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w grubsze plasterki. Następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, aż do uzyskania żółtego koloru. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
2. Następnie przełóż do garnka i wlej wino. Gotuj 5 minut i dolej bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. W tym czasie bagietkę pokrój na kromki i posyp serem. Zapiecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C, do momentu rozpuszczenia się sera. Zupę przelej do talerzy, włóż po grzance i podawaj na gorąco.
4. Aby była ostrzejsza, możesz dodać do cebuli pół drobno pokrojonej papryczki chili.
Zobacz także: