Rożki paprykowe
Przygotuj je sama.
Składniki
- 2 puszki (po 12,5 dag) sardynek w oleju
- 1 szalotka
- 10 dag twarożku śmietankowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 słoik (314 ml) marynowanej czerwonej papryki (małe oczyszczone strączki)
- 4 gałązki bazylii
- 3 łyżki oliwy
Sardynki przełożyć do miseczki i rozdrobnić je widelcem. Szalotkę oczyścić, obrać i dość drobno posiekać. Twarożek śmietankowy utrzeć z sardynkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Krem sardynkowy przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Papryczki osączyć z zalewy, osuszyć. Do każdego strączka nałożyć porcję przygotowanego kremu. Rożki ułożyć na talerzu. Skropić oliwą z oliwek. Udekorować listkami bazylii. Uwaga! Zamiast sardynek można wziąć tuńczyka z puszki - w sosie własnym lub wędzoną makrelę.
Zobacz także: