Rybna zapiekanka
Masz ochotę na konkretny, sycący obiad? Polecamy prosty przepis na zapiekankę rybną dla całej rodziny!
Składniki
- 300 g dorsza lub innej ryby
- mała główka kalafiora
- pół kilo ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- pół szklanki śmietany 18
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, a kiedy przestygną, obieramy i kroimy w plastry. Kalafior gotujemy (najlepiej na parze) na półtwardo.
2. Na oliwie szklimy drobno posiekane cebule, po kilku minutach dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Kalafior dzielimy na różyczki i dorzucamy do cebuli z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przez chwilę podsmażamy, mieszając. Rybę pozbawiamy skóry oraz ości i kroimy w sporą kostkę.
3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy warstwę ziemniaków, następnie kalafiora i ryby. Polewamy śmietaną i posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Pieczemy 20-25 minut w 190°C.
Zobacz także: