Reklama

Rybna zapiekanka

Masz ochotę na konkretny, sycący obiad? Polecamy prosty przepis na zapiekankę rybną dla całej rodziny!

Składniki

  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • mała główka kalafiora
  • pół kilo ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • pół szklanki śmietany 18
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, a kiedy przestygną, obieramy i kroimy w plastry. Kalafior gotujemy (najlepiej na parze) na półtwardo. 

2. Na oliwie szklimy drobno posiekane cebule, po kilku minutach dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Kalafior dzielimy na różyczki i dorzucamy do cebuli z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przez chwilę podsmażamy, mieszając. Rybę pozbawiamy skóry oraz ości i kroimy w sporą kostkę. 

3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy warstwę ziemniaków, następnie kalafiora i ryby. Polewamy śmietaną i posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Pieczemy 20-25 minut w 190°C.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy