Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem
Wszyscy, a zwłaszcza seniorzy, powinni jeść potrawy bogate w cynk. Ten cenny mikroelement korzystnie wpływa m.in. na kości i ciśnienie. Ma go dużo np. cynamon, cebula i migdały.
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlej do garnka. Dodaj łyżkę masła i cukier waniliowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wsyp ryż i cukier. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Gdy niemal całkowicie wchłonie mleko, odstaw garnek z ognia i przykryj na dwie minuty, aby ryż jeszcze bardziej napęczniał.
2. Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój owoce w kosteczkę lub półplasterki, a następnie wrzuć na patelnię z drugą łyżką masła. Dodaj łyżeczkę cynamonu i miód. Duś około 15 minut, aż jabłka będą miękkie.
3. Nałóż ciepły ryż do miseczek. Dodaj jabłka i oprósz cynamonem.
Zobacz także: