Ryż z jabłkami
To smak dzieciństwa! Sprawdzony sposób na słodki obiad. Zrób go na trzy sposoby.
Składniki na 6 porcji: po 2 szklanki ryżu i mleka, 3/4 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka soli, po 2 łyżki cukru i masła.
Przyrządzanie: Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut. Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki. Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut. Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem. Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.
>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na ryż z bakaliami<<<
Składniki: 15 dag ryżu, 0,5 lt. mleka,10dag. rodzynek, 10 dag dowolnych orzechów i/lub migdałów, 3 jajka, 3 małe jabłka, 10 dag, cukru - 10 dag. masła - 0,5 torebki cukru waniliowego.
Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonym mleku, przepłukać go w zimnej wodzie i dobrze odsączyć. Rodzynki namoczyć. Orzechy posiekać. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać bakalie i ubite białka jajek.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.
>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na jabłka z ryżem i żurawiną<<<
Składniki: 10 dag ryżu, 4 jabłka, 1/2 cytryny, 6 łyżeczek borówek do mięs, 4 łyżki miodu, szczypta soli, 1 łyżka cukru.
Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, dodać łyżkę cukru i żurawinę, zagrzać, zdjąć z ognia. Jabłko pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym, usmażyć na nim ćwiartki jabłka. Na usmażone jabłka nakładać ryż żurawinowy, podawać.