Reklama

Ryż z jabłkami

To smak dzieciństwa! Sprawdzony sposób na słodki obiad. Zrób go na trzy sposoby.

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Składniki na 6 porcji: po 2 szklanki ryżu i mleka,  3/4 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka soli, po 2 łyżki cukru i masła.

Przyrządzanie: Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut. Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki. Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.

Reklama

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut. Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem. Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na ryż z bakaliami<<<

Ryż z bakaliami

Składniki: 15 dag ryżu, 0,5 lt. mleka,10dag. rodzynek, 10 dag dowolnych orzechów i/lub migdałów, 3 jajka, 3 małe jabłka,  10 dag, cukru - 10 dag. masła - 0,5 torebki cukru waniliowego.

Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonym mleku, przepłukać go w zimnej wodzie i dobrze odsączyć. Rodzynki namoczyć. Orzechy posiekać. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać bakalie i ubite białka jajek.

Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na jabłka z ryżem i żurawiną<<<

Jabłka z ryżem i żurawiną

Składniki: 10 dag ryżu, 4 jabłka, 1/2 cytryny, 6 łyżeczek borówek do mięs, 4 łyżki miodu, szczypta soli, 1 łyżka cukru.

Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, dodać łyżkę cukru i żurawinę, zagrzać, zdjąć z ognia. Jabłko pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym, usmażyć na nim ćwiartki jabłka. Na usmażone jabłka nakładać ryż żurawinowy, podawać.


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy