Sajgonki z mięsem
Kuchnia wietnamska to potrawy o wyrazistym smaku.

Składniki
- 10 dag makaronu ryżowego
- 15 dag ogórka
- 15 dag białej rzodkwi
- czerwona papryka
- marchewka
- 12 płatów papieru ryżowego na sajgonki
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- papryczka chili
- 10 gałązek kolendry
- czerwona cebula
- 30 dag kapusty
- 10 dag kiełków bambusowych w słonej zalewie
- olej
na sos:
- 8 łyżek słodkiego sosu chili
- 8 łyżek sosu sojowego
- sok z 1 limonki
Mięso włóż do miski, dopraw obydwoma sosami sojowymi. Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i listki kolendry. Całość wymieszaj. Makaron ryżowy zalej szklanką zimnej wody i poczekaj, aż nasiąknie. W tym czasie oczyść warzywa i pokrój je w cienkie paseczki.
Marchewkę podgotuj w osolonym wrzątku i schłódź. Wymieszaj z mięsem i podsmaż na oleju. Papier ryżowy mocz przez 10 sekund w ciepłej wodzie. Następie wyjmij i równo rozłóż na desce do krojenia mięsa. Na środku każdego placka połóż trochę kapusty, parę kawałków czerwonej cebuli, kiełków bambusowych i około 4 łyżek mięsa. Krawędzie placka złóż do środka i ciasno zwiń w roladki.
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Kolejno układaj sajgonki. Smaż na złoty kolor. Każdą następną roladkę dokładaj po minucie smażenia ostatniej sajgonki, aby się nie posklejały. Następnie wyjmij i odsącz tłuszcz na papierowym ręczniku. Danie podawaj z sosem sojowym wymieszanym ze słodkim sosem chili i sokiem z limonki.
Zobacz także: