Reklama

Sałatka grecka na kozifetce

Idealny pomysł na lekką kolację w greckim stylu według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 1 - sałata lodowa
  • 2 - pomidory
  • 2 - ogórki gruntowe
  • 1 - papryka zielona
  • 1 - cebula czerwona
  • garść oliwek czarnych
  • 250 g - sera koziego w typie fety

Składniki na sos

  • ½ - cytryny
  • ½ łyżeczki - soli
  • 6 łyżek - oliwy
  • natka pietruszki

Przepis pochodzi z 309. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki.

Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkęZ cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy