Sałatka grecka na kozifetce
Idealny pomysł na lekką kolację w greckim stylu według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 1 - sałata lodowa
- 2 - pomidory
- 2 - ogórki gruntowe
- 1 - papryka zielona
- 1 - cebula czerwona
- garść oliwek czarnych
- 250 g - sera koziego w typie fety
na sos
- ½ - cytryny
- ½ łyżeczki - soli
- 6 łyżek - oliwy
- natka pietruszki
Przepis pochodzi z 309. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki.
Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkęZ cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.