Sałatka owocowa w zapiekanej dyni
Zaskocz gości tym pomysłem.

Składniki
- 2 dynie piżmowe
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- garść orzechów pistacjowych
- owoc granatu
- pomarańcza
- cebula czerwona
- kawałek sera mozarella pokrojonego w kostkę
na sos winegret:
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Składniki sosu dokładnie połącz. Dynie przekrój na pół, oczyść i posmaruj oliwą. Następnie oprósz solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut. Ostudź.
W trakcie pieczenia dyni przygotuj sałatkę. Pomarańcze obierz. Usuń błonki, a miąższ pokrój. Owoc granatu przekrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka. Cebulę posiekaj. Orzechy zrumień na patelni.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Włóż w wydrążoną dynię, posyp serem i wstaw na chwilę do gorącego piekarnika. Gdy ser się rozpuści, wyjmij ją, skrop sosem winegret i podawaj.
Zobacz także: