Reklama

Sałatka owocowa w zapiekanej dyni

Zaskocz gości tym pomysłem.

Składniki

  • 2 dynie piżmowe
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • garść orzechów pistacjowych
  • owoc granatu
  • pomarańcza
  • cebula czerwona
  • kawałek sera mozarella pokrojonego w kostkę

Składniki na sos winegret:

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie połącz. Dynie przekrój na pół, oczyść i posmaruj oliwą. Następnie oprósz solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut. Ostudź.

W trakcie pieczenia dyni przygotuj sałatkę. Pomarańcze obierz. Usuń błonki, a miąższ pokrój. Owoc granatu przekrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka. Cebulę posiekaj. Orzechy zrumień na patelni.

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Włóż w wydrążoną dynię, posyp serem i wstaw na chwilę do gorącego piekarnika. Gdy ser się rozpuści, wyjmij ją, skrop sosem winegret i podawaj.

Reklama

Zobacz także: 


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy