Sałatka tabbouleh
Inspirowane kuchnią libańską i syryjską dania zachwycają bogatym smakiem.

Składniki
- 1/2 szklanki kaszy bulgur (komosy ryżowej, kuskusu)
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę bulgur ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odsącz. Wystudź. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz. Ogórek, cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
2.Włóż do miski kaszę, warzywa oraz miętę i natkę. Delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem i przemieszaj. Ewentualnie sałatkę możesz wzbogacić pestkami z połowy granata, a zamiast mięty wziąć świeżą kolendrę.
Zobacz także: