Reklama

Sałatka z bobem na chorobę Parkinsona

Dopamina odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni i koordynację ruchową. Gdy zaczyna jej brakować w organizmie, pojawia się drżenie mięśni i pogorszenie sprawności ruchowej. Są to objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona. Ale uwaga! Nadmiar bobu w diecie też nie jest zdrowy. Może zwiększyć stężenie we krwi leków przyjmowanych na Parkinsona. Dlatego najlepiej jeść go 2-3 razy w tygodniu (2 łyżki ziaren każdorazowo), godzinę po przyjęciu leków lub godzinę przed ich zażyciem.

Jak przygotować tę sałatkę? Znajdziesz na kolejnej stronie>>>

Reklama

Składniki

  • 1/4 kg młodego bobu
  • 4 ziemniaki
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub koperek
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

1. Bób gotuj 20 minut. Aby nie powodował wzdęć, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem. 

2. Ziarna wyłuskaj z łupin. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż. 

3. Składniki wrzuć do miski, posól i wymieszaj z tymiankiem. 

4. Przygotuj sos winegret: do oliwy dodaj musztardę, sól i sok z cytryny. 

5. Sałatkę posyp posiekaną natką lub koperkiem. Polej sosem i odstaw na 15 minut, aby sałatka się przegryzła.

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | przepisy | bób
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy