Sałatka z bobem na chorobę Parkinsona

Dopamina odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni i koordynację ruchową. Gdy zaczyna jej brakować w organizmie, pojawia się drżenie mięśni i pogorszenie sprawności ruchowej. Są to objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona. Ale uwaga! Nadmiar bobu w diecie też nie jest zdrowy. Może zwiększyć stężenie we krwi leków przyjmowanych na Parkinsona. Dlatego najlepiej jeść go 2-3 razy w tygodniu (2 łyżki ziaren każdorazowo), godzinę po przyjęciu leków lub godzinę przed ich zażyciem.
Jak przygotować tę sałatkę? Znajdziesz na kolejnej stronie>>>
Składniki
- 1/4 kg młodego bobu
- 4 ziemniaki
- pół pęczka rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub koperek
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
1. Bób gotuj 20 minut. Aby nie powodował wzdęć, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem.
2. Ziarna wyłuskaj z łupin. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż.
3. Składniki wrzuć do miski, posól i wymieszaj z tymiankiem.
4. Przygotuj sos winegret: do oliwy dodaj musztardę, sól i sok z cytryny.
5. Sałatkę posyp posiekaną natką lub koperkiem. Polej sosem i odstaw na 15 minut, aby sałatka się przegryzła.
Zobacz także: