Sałatka z buraczków i sera koziego
Ewa Wachowicz poleca błyskawiczną sałatkę z pieczonych buraków i koziego sera. Buraki farbują ręce, więc warto podczas obierania założyć rękawiczki.
Sałatka z buraczków i sera koziego - wykonanie:
Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym tymiankiem.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 30 minut. W osobnym naczyniu wymieszać żurawinę z sokiem z malin i odstawić na ok. 20 minut.
Gdy zmiękną, podgrzać na patelni - do momentu, aż powstanie mus. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Dodać mus.
Całość ozdobić posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Sałatka z buraczków i sera koziego krok po kroku - zobacz film:
Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz:
Bigos to specjalność polskich schronisk - a oto wersja wegańska
Ciasteczka wyśmienite polecamy na deser!