Sałatka z kolorowych buraków z granatem i szynką
Zdarza mi się, że buraki, które mam zasypane piaskiem, zaczynają wegetację. Wyciągam je, wsadzam do doniczek i pozwalam, aby wypuściły listki. Kilka takich listków może wspaniale wzbogacić smak sałatki.
Przygotowanie:
Czerwonego buraka obrać i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cienkie plasterki. Zalać octem wymieszanym z cukrem i solą. Odstawić na 20 minut do zamarynowania.
W tym czasie obrać i pokroić obieraczką pozostałe buraki. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Ser wymieszać ze śmietaną i rozsmarować cienko na talerzu. Na wierzchu ułożyć buraki, a na nich plasterki szynki. Posypać pestkami granatu.
Skropić obficie oliwą i posypać listkami buraków i tymianku. Podawać z pieczywem na zakwasie. Jeśli nie mamy kolorowych buraków, można użyć podłużnych czerwonych.
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Miejski farmer"