Reklama

Sałatka z kolorowych buraków z granatem i szynką

Zdarza mi się, że buraki, które mam zasypane piaskiem, zaczynają wegetację. Wyciągam je, wsadzam do doniczek i pozwalam, aby wypuściły listki. Kilka takich listków może wspaniale wzbogacić smak sałatki.

Składniki

  • 1 czerwony podłużny burak
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 buraki złociste
  • 2 buraki chioggia
  • 1 granat
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 g kremowego sera koziego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • świeży tymianek
  • dobre pieczywo na zakwasie
  • listki buraków

Przygotowanie:

Czerwonego buraka obrać i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cienkie plasterki. Zalać octem wymieszanym z cukrem i solą. Odstawić na 20 minut do zamarynowania.

W tym czasie obrać i pokroić obieraczką pozostałe buraki. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Ser wymieszać ze śmietaną i rozsmarować cienko na talerzu. Na wierzchu ułożyć buraki, a na nich plasterki szynki. Posypać pestkami granatu.

Skropić obficie oliwą i posypać listkami buraków i tymianku. Podawać z pieczywem na zakwasie. Jeśli nie mamy kolorowych buraków, można użyć podłużnych czerwonych.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Miejski farmer"



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy