Reklama

Sałatka z komosą i tuńczykiem

Zdrowo na wiosnę.


Składniki

  • 2 szklanki komosy ryżowej (inaczej quinoi)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka łodyżek natki pietruszki
  • 1 zielony ogórek
  • pół pęczka szczypiorku lub 1 cebula dymka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 5 łyżek oliwy aromatyzowanej, np. czosnkowej lub z ziołami
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

1. Komosę wyłóż na duże sito i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu (przez około 20 minut). Ostudź i przełóż do salaterki.

2. Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel widelcem na małe kawałki.

3. Umyj pomidorki, ogórka, natkę i szczypior (lub dymkę).

4. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój w półplasterki, natkę i szczypiorek (lub dymkę) posiekaj.

5. Wymieszaj wszystkie składniki poza natką, dopraw do smaku solą i pieprzem. 6. Połącz oliwę z łyżką octu balsamicznego i polej nią sałatę. Posyp natką.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy