Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami
Lubisz kulinarne eksperymenty? Wypróbuj przepis na orientalną i sycącą sałatkę z krewetkami i makaronem ryżowym.

Składniki
- 5 krewetek
- 2 cm papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 50 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 150 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 1 mini sałata rzymska
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- 1 limonka
- ½ białej rzepy
- 3 rzodkiewki
- kolendra
- tajska bazylia opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Marchewkę oraz ogórka kroimy w cienkie słupki. Rzodkiewkę oraz białą rzepę kroimy na mandolinie, aby otrzymać cieniutkie plasterki. Do miski wkładamy sos sojowy, płatki chili, posiekany czosnek, miód, krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Krewetki smażymy na oleju przez około 3 minuty. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnie wrzucamy makaron ryżowy. Mieszamy z pozostałym sosem. Składamy sałatkę. Na spód wykładamy makaron, następnie krewetki i wszystkie przygotowane warzywa. Posypujemy orzeszkami ziemnymi, chili, kolendrą oraz tajską bazylią. Skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!