Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami
Lubisz kulinarne eksperymenty? Wypróbuj przepis na orientalną i sycącą sałatkę z krewetkami i makaronem ryżowym.
Sposób przygotowania:
Marchewkę oraz ogórka kroimy w cienkie słupki. Rzodkiewkę oraz białą rzepę kroimy na mandolinie, aby otrzymać cieniutkie plasterki. Do miski wkładamy sos sojowy, płatki chili, posiekany czosnek, miód, krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Krewetki smażymy na oleju przez około 3 minuty. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnie wrzucamy makaron ryżowy. Mieszamy z pozostałym sosem. Składamy sałatkę. Na spód wykładamy makaron, następnie krewetki i wszystkie przygotowane warzywa. Posypujemy orzeszkami ziemnymi, chili, kolendrą oraz tajską bazylią. Skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!