Sałatka z mango i krewetkami (Yum ma muang goong sod)
W Tajlandii jest mnóstwo wersji sałatek z krewetkami i owocami na bazie ciekawych sosów. To mój ulubiony przepis na lekkie danie, który przywiozłam z Południa, wzbogacony o ogórka zielonego i wykorzystujący sos ananasowy mojego pomysłu.
Jest bardzo orzeźwiająca szczególnie w letnie upały. Sekretem jej smaku są krewetki grillowane w paście z chilli i bazylią, którą można zakupić w sklepie z etniczną żywnością nawet na jedną porcję sałatki. To jedno z ulubionych dań wielu uczestników moich tajskich warsztatów.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pastę (holy basil chilli paste) i podsmaż krewetki, aż staną się różowe. Następnie umyj sałatę i podrzyj na drobne kawałki. Ułóż na półmisku. Potem kolejno dodaj czerwoną cebulę, marchewkę, zielonego ogórka, mango, na środku ułóż grillowane krewetki. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Połącz sos z sałatą. Całość posyp czarnym sezamem i drobno potłuczonymi w moździerzu orzechami (utłucz je tak, by podczas jedzenia wyczuwalne były całe kawałki).
Przepis pochodzi z książki: "W mojej tajskiej kuchni"