Sałatka z patelni
1. Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na niewielkie różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, obgotować 10 minut, dokładnie osączyć. Papryki umyć, oczyścić, cukinie i bakłażana opłukać, wszystko pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na połowie oliwy.
2. Z reszty oliwy oraz octu winnego ukręcić gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sosem zalać wystudzone warzywa, odstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły.
3. Bazylię i rukolę opłukać, osączyć, z bazylii oderwać listki. Orzeszki lub pestki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamarynowane warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać delikatnie z bazylią i sałatą, posypać uprażonymi orzeszkami