Sałatka z serem pleśniowym i gruszką
Lekka sałatka na lunch? Polecamy przepis na zdrową i pyszną sałatkę z gruszką, orzechami i serem pleśniowym.

Składniki
- 200 g rukoli
- 100 g sera pleśniowego
- 2 duże, dojrzałe gruszki
- 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Rukolę umyj i osusz. Porwij i przełóż do miski.
2. Wymieszaj oliwę z syropem klonowym, octem winnym i szczyptą pieprzu. Polej dressingiem rukolę i wymieszaj.
3. Umyj gruszki. Przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę. Dodaj do rukoli razem z pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzch połóż orzechy włoskie.
Zobacz także: