Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą
Podzieliłam się tym przepisem z uczestnikami zeszłorocznych warsztatów i wszyscy go pokochali.
Wspaniała różnorodność prostych aromatów nadaje daniu orzeźwiający i wakacyjny charakter. Cienkie paski cukinii wtapiają się w kremowe kawałki awokado, soczewica dodaje sałatce zwartej struktury i pożywności, a liście mięty i sok z limonki sprawiają, że całość smakuje niezwykle świeżo. Uwielbiam posypywać tę sałatkę nasionami słonecznika. Serwujcie ją z dodatkiem gotowanych na parze lub podsmażonych warzyw.
Wrzuć soczewicę do wrzącej wody i gotuj ją 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 45 minut pod przykryciem, aż zmięknie, ale nie rozmoknie. Jeśli w garnku zostanie woda, odlej ją, a soczewicę przestudź.
Cukinię potnij na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Oderwij listki mięty od łodyżek i je posiekaj. Miąższ awokado pokrój na małe kawałki.
Umieść przestudzoną soczewicę, paski cukinii, awokado i miętę w misce, a następnie skrop je oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Wymieszaj, a następnie posyp z wierzchu nasionami słonecznika.
Wypróbuj inne składniki, aby sałatka ci się nie znudziła. Kiedy mam ochotę na nieco inny smak, dorzucam do niej pestki granatu, prażone orzechy nerkowca, kiełki fasoli i cienkie plasterki pieczarek.
Przepis pochodzi z książki "Smakowita Ella"