Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą
Podzieliłam się tym przepisem z uczestnikami zeszłorocznych warsztatów i wszyscy go pokochali.

Wspaniała różnorodność prostych aromatów nadaje daniu orzeźwiający i wakacyjny charakter. Cienkie paski cukinii wtapiają się w kremowe kawałki awokado, soczewica dodaje sałatce zwartej struktury i pożywności, a liście mięty i sok z limonki sprawiają, że całość smakuje niezwykle świeżo. Uwielbiam posypywać tę sałatkę nasionami słonecznika. Serwujcie ją z dodatkiem gotowanych na parze lub podsmażonych warzyw.
Składniki
- 100 g zielonej soczewicy (ponad ½ szklanki)
- 3 średnie cukinie
- 2 garście świeżej mięty
- 2 awokado
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 4 limonek
- duża garść nasion słonecznika
Wrzuć soczewicę do wrzącej wody i gotuj ją 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 45 minut pod przykryciem, aż zmięknie, ale nie rozmoknie. Jeśli w garnku zostanie woda, odlej ją, a soczewicę przestudź.
Cukinię potnij na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Oderwij listki mięty od łodyżek i je posiekaj. Miąższ awokado pokrój na małe kawałki.
Umieść przestudzoną soczewicę, paski cukinii, awokado i miętę w misce, a następnie skrop je oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Wymieszaj, a następnie posyp z wierzchu nasionami słonecznika.
Dobra rada
Wypróbuj inne składniki, aby sałatka ci się nie znudziła. Kiedy mam ochotę na nieco inny smak, dorzucam do niej pestki granatu, prażone orzechy nerkowca, kiełki fasoli i cienkie plasterki pieczarek.
