Sałatka z ziemniakami i boczkiem
Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po 2 łyżki musztardy gruboziarnistej i majonezu
- 10 dag boczku
- garść roszponki
- 2 pomidory
- opakowanie świeżych kiełków
- czerwona cebula
- sól, pieprz i kminek
- garść uprażonych orzeszków pinii
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Następnie odcedź je, ostudź i pokrój w grubsze plastry. Odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj oliwę, musztardę, majonez, sól oraz pieprz. Pomidory pokrój w ćwiartki, a boczek w małą kostkę. Wszystko zrumień na patelni. Następnie dołóż ziemniaki i chwilę podsmaż.
Boczek i ziemniaki przełóż do miski. Dopraw do smaku. Dodaj pomidory, sałatę, kiełki, pokrojoną cebulę i orzeszki pinii.