Sało. Solona słonina po ukraińsku

article cover
123RF/PICSEL

Sało. Solona słonina po ukraińsku

Słoninę nacinamy nożem co 5 cm, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Grubo nacieramy solą. Przeciśnięty przez praskę czosnek wcieramy w nacięcia (można dodać świeżo zmielony pieprz).
Słoninę nacinamy nożem co 5 cm, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Grubo nacieramy solą. Przeciśnięty przez praskę czosnek wcieramy w nacięcia (można dodać świeżo zmielony pieprz).123RF/PICSEL
Nic dziwnego, że jesienią w ukraińskich domach gospodynie masowo biorą się za przygotowywanie pysznego sała. Przepis według, którego solą słoninę jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w gotowaniu.
Nic dziwnego, że jesienią w ukraińskich domach gospodynie masowo biorą się za przygotowywanie pysznego sała. Przepis według, którego solą słoninę jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w gotowaniu.123RF/PICSEL
Za wschodnią granicą sało jest niezwykle popularne, szczególnie kiedy nadchodzą chłodne dni i zapotrzebowanie na kalorie jest wyższe.
Za wschodnią granicą sało jest niezwykle popularne, szczególnie kiedy nadchodzą chłodne dni i zapotrzebowanie na kalorie jest wyższe.123RF/PICSEL
Jak przygotować sało? Potrzebny jest kawał słoniny o grubości około 3-5 cm ze skórą (0,5, kg), sól, główka czosnku, czarny pieprz (opcjonalnie).
Jak przygotować sało? Potrzebny jest kawał słoniny o grubości około 3-5 cm ze skórą (0,5, kg), sól, główka czosnku, czarny pieprz (opcjonalnie). 123RF/PICSEL
Tradycyjny sposób podania to kanapka z ciemnego pieczywa z plasterkiem sała i kiszonego ogórka, często podawana jako zakąska do wódki. Jednak solona słonina ma też wiele innych zastosowań. Można dodawać ją do różnych potraw – od jajecznicy po rolady wołowe.
Tradycyjny sposób podania to kanapka z ciemnego pieczywa z plasterkiem sała i kiszonego ogórka, często podawana jako zakąska do wódki. Jednak solona słonina ma też wiele innych zastosowań. Można dodawać ją do różnych potraw – od jajecznicy po rolady wołowe.123RF/PICSEL
Warto pamiętać, że taki produkt jest bardzo kaloryczny i zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Sało można potraktować jako spożywany od czasu do czasu przysmak, ale jego obecność w diecie powinna być ograniczona.
Warto pamiętać, że taki produkt jest bardzo kaloryczny i zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Sało można potraktować jako spożywany od czasu do czasu przysmak, ale jego obecność w diecie powinna być ograniczona.123RF/PICSEL
Dla dłuższego przechowywania sało można też mrozić. IG
Dla dłuższego przechowywania sało można też mrozić. IG123RF/PICSEL
Słoninę układa się w wysypanym solą naczyniu i zostawia pod przykryciem na 8 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie przenosi w chłodne miejsce (np. do piwnicy) i tam zostawiamy na cztery doby. Po oczyszczeniu z nadmiaru soli, sało jest gotowe.
Słoninę układa się w wysypanym solą naczyniu i zostawia pod przykryciem na 8 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie przenosi w chłodne miejsce (np. do piwnicy) i tam zostawiamy na cztery doby. Po oczyszczeniu z nadmiaru soli, sało jest gotowe. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?