Sało. Solona słonina po ukraińsku

Równie pyszna co włoski lard i całkiem prosta w przygotowaniu. Jesień to idealny czas na zrobienie tego ukraińskiego przysmaku.

123RF/PICSEL

Sało. Solona słonina po ukraińsku

Słoninę nacinamy nożem co 5 cm, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Grubo nacieramy solą. Przeciśnięty przez praskę czosnek wcieramy w nacięcia (można dodać świeżo zmielony pieprz).
Nic dziwnego, że jesienią w ukraińskich domach gospodynie masowo biorą się za przygotowywanie pysznego sała. Przepis według, którego solą słoninę jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w gotowaniu.
Za wschodnią granicą sało jest niezwykle popularne, szczególnie kiedy nadchodzą chłodne dni i zapotrzebowanie na kalorie jest wyższe.
Jak przygotować sało? Potrzebny jest kawał słoniny o grubości około 3-5 cm ze skórą (0,5, kg), sól, główka czosnku, czarny pieprz (opcjonalnie).
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?