Sandwicze z mozzarellą

Sandwicze usmaż tuż przed wyjazdem i szczelnie zawiń w folię aluminiową, a pozostaną ciepłe. Ale pyszne są też na zimno.

To nie tylko danie na piknik. Wszytko zależny od podania
To nie tylko danie na piknik. Wszytko zależny od podania123RF/PICSEL

Pomidory umyć, każdy pokroić na plasterki. Mozzarellę odsączyć, pokroić na 16 plastrów. Bazylię opłukać, osuszyć, posiekać.

Na czterech kromkach ułożyć plastry mozzarelli, pomidorów, szynki, bazylię. Posypać solą i pieprzem, przykryć pozostałymi kromkami, spiąć wykałaczkami.

Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić. W masie maczać tosty, smażyć na oleju z obu stron, po trzy minuty z każdej, do zrumienienia. Przekroić po skosie na połowę, wyjąć wykałaczki.

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 12 plastrów szynki
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
8

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas