Sandwicze z mozzarellą
Sandwicze usmaż tuż przed wyjazdem i szczelnie zawiń w folię aluminiową, a pozostaną ciepłe. Ale pyszne są też na zimno.

Pomidory umyć, każdy pokroić na plasterki. Mozzarellę odsączyć, pokroić na 16 plastrów. Bazylię opłukać, osuszyć, posiekać.
Na czterech kromkach ułożyć plastry mozzarelli, pomidorów, szynki, bazylię. Posypać solą i pieprzem, przykryć pozostałymi kromkami, spiąć wykałaczkami.
Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić. W masie maczać tosty, smażyć na oleju z obu stron, po trzy minuty z każdej, do zrumienienia. Przekroić po skosie na połowę, wyjąć wykałaczki.
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 kulki mozzarelli
- 12 plastrów szynki
- 2 pomidory
- 1 pęczek bazylii
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
8
Zobacz także: