Sasznie z twarogiem
Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące.
Twaróg przypraw ulubionymi drobno posiekanymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiaj za długo, w przeciwnym razie zbytnio się ogrzeje i będzie bardzo kleić się do dłoni.
Z przygotowanego ciasta uformuj krótki wałek. Odcinaj dość grube plastry, rozpłaszczaj na dłoni, nadziewaj przygotowanym twarogiem. Sklej dokładnie brzegi, formuj równe placki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące, z łyżką kwaśnej śmietany. Ale równie dobrze będą smakowały na zimno.
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.