Sasznie z twarogiem
Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące.
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 150 g mąki
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- sól, pieprz czarny
- olej do smażenia
- do podania
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
- świeże zioła: tymianek, koper, szczypior, bazylia, natka pietruszki, trybula
Twaróg przypraw ulubionymi drobno posiekanymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiaj za długo, w przeciwnym razie zbytnio się ogrzeje i będzie bardzo kleić się do dłoni.
Z przygotowanego ciasta uformuj krótki wałek. Odcinaj dość grube plastry, rozpłaszczaj na dłoni, nadziewaj przygotowanym twarogiem. Sklej dokładnie brzegi, formuj równe placki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące, z łyżką kwaśnej śmietany. Ale równie dobrze będą smakowały na zimno.
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.