Reklama

Sasznie z twarogiem

Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 150 g mąki
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz czarny
  • olej do smażenia

Składniki - do podania

  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • świeże zioła: tymianek, koper, szczypior, bazylia, natka pietruszki, trybula

Twaróg przypraw ulubionymi drobno posiekanymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiaj za długo, w przeciwnym razie zbytnio się ogrzeje i będzie bardzo kleić się do dłoni.

Z przygotowanego ciasta uformuj krótki wałek. Odcinaj dość grube plastry, rozpłaszczaj na dłoni, nadziewaj przygotowanym twarogiem. Sklej dokładnie brzegi, formuj równe placki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące, z łyżką kwaśnej śmietany. Ale równie dobrze będą smakowały na zimno.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy