Schab w kiszonej kapuście
W starożytności kapustą leczono: choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Dlatego należny pamiętać o tym dodatku w naszej diecie.
Przygotowanie
Schab pokrój w plastry. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż plastry schabu, obsmaż na rumiano. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz paprykę. Mieszając smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj kapustę, posyp kminkiem i wlej wino. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, 10-15 min. Dopraw do smaku pierzem i ewentualnie solą.
Do śmietany dodaj musztardę oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Wyłóż kapustę, na wierzchu rozłóż plastry schabu. Zalej masą śmietanową i posyp startym serem.
Piecz 20-30 min w temp. 180°C (gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, naczynie przykryj folią aluminiową). Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Zobacz także: