Schab w marynacie mlecznej

Krucha, o wyrazistym smaku. Podawana z aksamitnym sosem. Będzie przebojem niedzielnego obiadu.

Soczysty, pełen aromatu schab w mlecznej marynacies
Soczysty, pełen aromatu schab w mlecznej marynacies123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 biała cebul
  • 6 listków laurowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obierz 5 ząbków czosnku. Pokrój je w cienkie plasterki. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Przełóż do miski i obłóż plasterkami czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.

2. Następnego dnia zdejmij z mięsa czosnek. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe 5 ząbków czosnku obierz. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.

3. Mleko wlej do rondelka. Dodaj cebulę, czosnek oraz listki laurowe. Doprowadź do wrzenia. Gorące mleko (razem z dodatkami) wlej do brytfanki - powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 40 minutach pieczenia obróć schab na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 220°C i włącz funkcję grill, aby mięso ładnie się przyrumieniło.

Zobacz także:

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas