Reklama

Schab z jabłkami, porem i ziemniakami

Dekoruj zieleniną.


Składniki

  • 700 g porów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jabłka
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 800 g ziemniaków
  • 4 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej

 1. Umyty i oczyszczony por kroimy w krążki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę. Orzechy siekamy, a z gałązek tymianku obrywamy listki. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem i solą.

3. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim, mieszając, posiekane orzechy i pokrojone ziemniaki. Dodajemy pory, tymianek, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu bez przykrycia, aż ziemniaki będę miękkie.

Reklama

4. Umyte jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy do ziemniaków razem z podsmażonymi kotletami, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłe.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy