1. Umyty i oczyszczony por kroimy w krążki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę. Orzechy siekamy, a z gałązek tymianku obrywamy listki. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem i solą.
3. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim, mieszając, posiekane orzechy i pokrojone ziemniaki. Dodajemy pory, tymianek, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu bez przykrycia, aż ziemniaki będę miękkie.
4. Umyte jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy do ziemniaków razem z podsmażonymi kotletami, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłe.