Schab z sosem żurawinowym
Żurawina wzbogaci łagodne w smaku dania, nadając im wyrazisty i oryginalny charakter. Dodana do mięsa sprawi, że będzie ono idealne na uroczysty obiad.
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania.
2. Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso, nakryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce.
3. Jabłka obierz i drobniutko pokrój. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, resztę czosnku, żurawinę, plasterki imbiru i pozostałe składniki. Gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś przez półtorej godziny pod przykryciem. Gdy sos zgęstnieje, podawaj z mięsem.
Zobacz także: