Schabowy z kością
Tradycyjny kotlet schabowy z kością? Do tego proponujemy niecodzienne purée ziemniaczane z dodatkiem limonki i wasabi.
Przepis pochodzi z 336. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.
Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z purée oraz mizerią. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski lub poszatkować wzdłuż. Oprószyć solą, wsypać koperek, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać wodę.
Na desce ułożyć kilka plastrów ogórka - tak, by lekko zachodziły na siebie i tworzyły długą wstążkę. Zwinąć i ułożyć na talerzu. W ten sposób zrobić kilka "różyczek".
Jogurt wymieszać z miodem i octem jabłkowym. Polać ogórki. Udekorować koperkiem. Ziemniaki obrać i wraz z czosnkiem ugotować w mleku z osoloną wodą (w proporcji 1:1). Odcedzić. Dodać wasabi, zetrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Wlać olej lniany i ugnieść tłuczkiem.