Serniczek z cytrynową nutą
Sernik cytrynowy o bardzo intensywnym smaku, orzeźwiający i kremowy.
Skład na 10 porcji: 300 g mąki, 150 g masła, 175 g cukru, jajko, 2 torebki cukru waniliowego, szczypta proszku do pieczenia i soli, 250 g serka mascarpone, 500 g chudego twarogu na sernik, sok z cytryny.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, 100 g cukru, torebkę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło, jajko i wyrabiamy ręcznym mikserem, aby składniki dobrze się połączyły.
Ciastem wykładamy kwadratową blachę, formując centymetrowy rant na każdym brzegu. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 15 minut.
Do miski przekładamy serek mascarpone, twaróg, 75 g cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i za pomocą ręcznego miksera łączymy składniki, aby powstał puszysty krem. Odstawiamy na godzinę, aby masa dobrze się schłodziła.
Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Można udekorować wiórkami z białej lub ciemnej czekolady albo plasterkami cytryny.
6/2016 Rewia