Serniczek z granatem
Dobry sposób jak przemycić w sympatyczny sposób odrobinę witamin w deserze. Granat zawiera ich wiele, a przecież nikt się nie oprze małemu słodkiemu serniczkowi podanemu z lodami.
Sposób przygotowania:
Ciastka pokrusz przy użyciu blendera. Masło rozpuść i wymieszaj z okruszkami, by powstała masa. Do każdej małej foremki nałóż porcję masy z herbatników i lekko dociśnij. Powstałe w ten sposób spody podpiekaj w temp. 175˚C przez ok. 4 minuty.
Twaróg zmiksuj z cukrami, białkiem i mąką. Gdy masa serowa będzie jednolita, wsyp wiórki i chwilę mieszaj. Wyłóż ją na podpieczone spody, wyrównaj wierzch.
Zmniejsz temp. do 135˚C i piecz 30 minut.
Serniczki wystudź i udekoruj granatem. Podawaj z lodami.
Zobacz także: